среда, 29. април 2015.

Nekoliko je razloga zašto ne treba nositi steznik za skočni zglob

  1. Smanjen opseg pokreta u skočnom zglobu kompenzatorno dovodi do potrebe za povećanim amplitudama pokreta u zglobu kolena, koje tako trpi veća opterećenja. Nedovoljnom pokretljivošću skočnog zgloba narušava se stabilnost kolena i povećava rizik od pojave bola u prednjem delu kolena i povrede prednjih ukrštenih ligamenata. 
  2. Stabilnost skočnom zglobu treba da pružaju mišići stopala, potkolenice i mišići oko zgloba kuka, a ne pasivni stabilizator kao što je steznik. Posledica toga je smanjena aktivnost mišića stabilizatora i narušavanje međumišićne koordinacije.
  3. U stopalu i skočnom zglobu se nalazi veliki broj proprioreceptora. Proprioreceptori imaju ulogu u prikupljanju informacija o položaju delova tela i promenama položaja. Obzirom da se nalaze u predelu stopala bitni su u održavanju ravnoteže celog tela. Kada steznik pomaže u stabilizaciji skočnog zgloba proprioreceptori su onemogućeni da adekvatno odrede položaj segmenata tela a time i potrebu za uključivanjem u rad pojedinih mišića.





      Proprioceptivni trening smanjuje broj povreda skočnog zgloba košarkaša

Sportske povrede predstavljaju pravu noćnu moru za ceo sportski kolektiv, od vlasnika kluba, preko trenera pa do igrača koji se povredio. Bilo da posmatramo sa ekonomskog (smanjeno interesovanje gledalaca u slučaju izostanka ključnih igrača) ili takmičarskog (smanjena šansa za ostvarivanjem povoljnog rezultata) aspekta, cena povrede sportiste je jednostavno previsoka.

Stoga se u poslednjoj deceniji sprovodi veliki broj istraživanja sa ciljem utvrđivanja eventualnih preventivnih metoda koje imaju kapacitet da smanje incidencu povreda. U košarci, svaka druga povreda povezana je sa skočnim zglobom, pa postoji velika zainteresovanost za pronalaženjem preventivnih procedura ove vrste povreda. Izgleda da jedna specifična vrsta treninga može da ponudi delimičan odgovor! Grupa istraživača sa Univerziteta Munster (Muenster, Nemačka) je na uzorku od preko 200 košarkaša utvrđivala efikasnost proprioceptivnog treninga na incidencu povreda skočnog zgloba. Studija je trajala jednu takmičarsku sezonu, a proprioceptivni trening je sprovođen jednom nedeljno, pre početka glavnog dela treninga u trajanju od oko 20 minuta (6 vežbi na isto toliko stanica). Rezultati istraživanja su pokazali da se osobe koje su primenjivale proprioceptivne vežbe odlikuju značajno boljim osećajem za položaj stopala kao i boljom ravnotežom u stajanju na jednoj nozi što je dalje ostvarilo direktnu vezu sa značajno manjim brojem povreda skočnog zgloba u odnosu na kontrolnu grupu. Autori istraživanja zaključuju da ovaj vide treninga ima dosta veliki značaj u prevenciji povreda skočnog zgloba kod košarkaša i da ga treba uvrstiti u redovan program treninga.
 




                                     Duboke ili plitke patike za odbojku

 

  Uobičajeno je, najčešće, na terenima za odbojku (u regionu) videti odbojkaše i odbojkašice u dubokim patikam, u modelima specijalizovanim za odbojku.

 U svetu je vršeno nekoliko studija oko korelacije povreda skočnog zgloba koje nastaju tokom bavljenja sportom (odbojka, košarka, fudbal, ...) i vrste patike (duboke ili plitke) koje su nosili sportisti u momentu povrede.
Iako su studije rađene u različitim uslovima i sportovima većina je zaključila da:
Izbor patika (duboke ili plitke) nema dokazani uticaja na prevenciju, učestalost i stepen povreda skočnog zgloba.





 
Odbojkaška patika mora da zadovolji standarde i podrži performanse motoričkih kretanja vrhunskih odbojkaša i podloge na kojoj se odbojka igra, što zahteva ispunjavanje mnogih važnih aspekata koji se prate u izradi sportskih patika (dizajn, tehnologija izrade, primenjeni materijali, ...), ali ono što je definitivno, to je da trend izrade patika, zbog zahteva moderne odbojke, ide u pravcu smanjenja težine patike, uz zadržavanje performansi patike bitnih za specifičnost odbojkaške igre. Lakša patika u odnosu na težu patiku omogućuje odbojkašu veću brzinu, bolju skočnost, kao i očuvanje visokog nivoa energije u dužem vremenskom periodu.


  Mnogi sportski brendovi proizvode patike namenjene za odbojku i obzirom da se radi o velikim industrijama i velikoj konkurenciji, nesumljivo je da svi prate zahteve moderne odbojke, a u asortimanu mogu da se nađu modeli i dubokih i plitkih patika.

 U odbojci (ukoliko klubskom ili reprezentativnom politikom nije drugačije određeno) izbor patike je individualna odluka odbojkaša-ice na koji utiču nekoliko faktora:

  •     individualno prethodno iskustvo,
  •     uticaj okoline (lokalno, ono što se uglavnom nosi) i marketing za sportsku obuću (lokalni i globali),
  •     model (odbojkaški, plitke-duboke,.... mada dosta odbojkaša nosi i košarkaške modele patika),
  •     udobnost (odgovarajući broj i kalup) - možda i najvažniji činilac!!!,
  •     individualni stil (boje i materijali) i zadovoljstvo individualnim estetskim osećajem,

Нема коментара:

Постави коментар